Vi starter ugens rundtur blandt aktuelle, udvalgte fondsuddelinger i idrættens verden – både bredde- og eliteidrætten.
Danmarks Idrætsforbunds initiativ ’Get2sport’ har siden 2005 hjulpet børn og unge i udsatte boligområder landet rundt til at blive aktive i idrætsforeninger. Ved udgangen af 2022 udløb en fondsstøtte, så indsatsen stod til at blive kraftigt beskåret i 2023, men nu har Nordea-fonden sagt ja til at støtte initiativet frem til 2025 med 19 millioner kroner.
Det oplyser Danmarks Idrætsforbund (DIF) i en pressemeddelelse.
”På vegne af de frivillige, men især på vegne af de mange børn og unge i idrætsforeningerne i landets udsatte boligområder, er jeg dybt taknemmelig for støtten fra Nordea-fonden. DIF get2sport gør hver eneste dag en stor forskel for en masse mennesker i disse områder, og støtten har betydet alt for, at vi kunne fortsætte og fortsat kan udvikle indsatsen,” siger Hans Natorp, der er formand for DIF.
En målrettet indsats rettet mod pigerne i de udsatte områder bliver central i de kommende år. Piger med anden etnisk baggrund er markant underrepræsenterede, når det gælder idrætsdeltagelse. De seneste år har DIF via Get2sport-initiativet med en målrettet indsats formået at skabe en positiv udvikling blandt pigerne i de udsatte boligområder, og støtten fra Nordea-fonden er med til at sikre, at denne udvikling kan fortsætte. Det skal blandt andet ske gennem fodboldskoler for de allermindste børn, satellitaktiviteter helt tæt på pigernes hjem samt opsøgende indsatser hos forældrene.
Rekordstort beløb til OL-forberedelse
Vi fortsætter til eliteidrætten, hvor Salling Fondene donerer 60 millioner kroner til Team Danmarks arbejde frem mod De Olympiske Lege i 2028 i Los Angeles. Det er ifølge en pressemeddelelse fra Team Danmark den største enkeltstående donation til dansk eliteidræt nogensinde.
Bestyrelsesformand i Team Danmark Lars Krarup understreger, at midlerne er afgørende for, at danske atleter igen og igen kan blande sig blandt de bedste i verden.
Langt de fleste lande, vi sammenligner os med, opruster voldsomt i eliteidrætten i disse år, og derfor er donationen helt afgørende for, at danske atleter fortsat har mulighed for at vise verdensklasse
Lars Krarup – Bestyrelsesformand, Team Danmark
”Det er en meget stor og glædelig nyhed for dansk eliteidræt, at Salling Fondene igen bakker så helhjertet op om de danske atleter, der kæmper i rødt og hvidt. Den store og langvarige støtte giver Team Danmark mulighed for at hjælpe atleter, trænere og forbund til at nå højeste sportslige niveau. Uden støtten fra Salling Fondene ville der ganske enkelt være mindre at juble over. Langt de fleste lande, vi sammenligner os med, opruster voldsomt i eliteidrætten i disse år, og derfor er donationen helt afgørende for, at danske atleter fortsat har mulighed for at vise verdensklasse,” siger Lars Krarup.
Bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen begrunder i pressemeddelelsen støtten med, at de danske atleter spreder glæde, begejstring og fællesskab over hele Danmark.
”I Salling Fondene støtter vi projekter og initiativer til gavn og glæde for de mange, og det formål er atleterne nogle af de stærkeste ambassadører for. Derfor er det en stor fornøjelse fortsat at støtte atleterne, og vi er glade for at stå bag dem i deres stræben efter toppræstationer og i at sikre store oplevelser til os alle,” siger Jens Bjerg Sørensen.
Støtte til operafestival og flygler på gymnasium
Augustinus Fonden har på det sidste bestyrelsesmøde i 2023 i alt uddelt 25 millioner kroner fordelt på 32 projekter.
Blandt de ansøgere, som har fået en opadvendt tommelfinger, er landsdelsensemblet Esbjerg Ensemble, der får 400.000 kroner. Pengene skal bruges til strategisk udvikling, så ensemblet kan fortsætte arbejdet med en positionering som en aktiv og central spiller i publikumsudviklingen i Danmarks femtestørste by.
Copenhagen Opera Festival, der er Danmarks største operafestival, betegnes i en nyhed på Augustinus Fondens hjemmeside som en vigtig primus motor for operaens udvikling i Danmark. Med en bevilling på 2,1 millioner kroner kan Copenhagen Opera Festival i 2024-2026 fortsætte arbejdet med at forsøge at skabe store kunstneriske oplevelser til publikum.
Også på Sankt Annæ Gymnasium i København er der glæde. Gymnasiet får knap 1,8 millioner kroner fra Augustinus fonden til at erhverve flygler til et nyt musikhus, der åbner næste år.
Inden for støtteområdet ’Museer, kunst og kulturarv’ støtter fonden blandt andet Det Kongelige Danske Kunstakademis konservatorskole med 3,7 millioner kroner til erhvervelse af nødvendigt apparatur til forskning og uddannelse inden for bevaring af kultur- og naturarv, mens Statens Museum for Kunst får fem millioner kroner til erhvervelse af et maleri af Asger Jorn.
På det sociale område er der blandt andet en halv million kroner til Blå Kors Danmarks julehjælp og en million kroner til Læger uden Grænsers nødhjælpsarbejde i Afghanistan.
Fondspenge til fem organisationers juleindsatser
Julehjælp har også stået på dagsordenen i Lauritzen Fonden, som har valgt at støtte fem organisationer, der uddeler julehjælp til økonomisk trængte familier i Danmark. Det oplyser fonden på sin hjemmeside.
”Julen er hjerternes og børnenes fest. Men for mange trængte børnefamilier kan højtiden være svær og forbundet med bekymringer og afsavn. For at hjælpe julen på vej hos disse familier, støtter Lauritzen Fonden igen i år en række organisationer, der uddeler julehjælp, som er målrettet familier, der har brug for en håndsrækning i julen,” skriver fonden.
Lauritzen Fonden støtter Mødrehjælpen med 200.000 kroner, Børnesagens Fællesråd får 100.000 kroner, der er 50.000 kroner til både Dansk Folkehjælp og rådgivningsorganisationen Pårørende Netværket – Misbrugsportalen, mens foreningen Raise for Kids får 25.000 kroner til at afholde juleaften den 22. december i Aalborg for sårbare familier.
Vil have nye grupper af borgere i skoven
Både på Kroppedal Museum, der ligger i Vestskoven mellem Albertslund og Høje-Taastrup kommuner, samt på de to kommuners borgmesterkontorer er der glæde, efter at Nordea-fonden forleden valgte at støtte museet med syv millioner kroner. Det skriver mediet Sjællandske på sn.dk.
Pengene skal blandt andet bruges til en indsats for at få endnu flere lokale borgere til at tage en tur i Vestskoven. I den forbindelse vil Kroppedal Museums naturvejleder tilbyde aktiviteter arrangeret i samarbejde med lokale foreninger som Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening.
”Vi vil gøre en særlig indsats for at invitere borgere med anden etnisk baggrund end dansk til at deltage i aktiviteterne. Det er ingen hemmelighed, at denne gruppe ikke benytter hverken skoven eller museet særligt meget. Derfor vil vi samarbejde med de sociale helhedsplaner i de store boligområder i Høje-Taastrup og Albertslund. Sammen vil vi tilrettelægge arrangementer, der passer til de ønsker, beboerne har,” siger Mads Thernøe, der er museumsdirektør på Kroppedal Museum, til Sjællandske.
Det er vigtigt, at børn og unge bliver opmærksomme på alle de spændende muligheder, der ligger og venter ude i Vestskoven
Steen Christiansen – Borgmester, Albertslunds (Soc.dem.)
Derudover skal der etableres en række nye faciliteter, blandt andet en forhindringsbane, i museets gårdhave, som vil være frit tilgængelige for alle.
”Jeg er meget glad for, at det er lykkedes for Kroppedal Museum at rejse midler til museet i Vestskoven, som helt sikkert vil komme en masse borgere fra Albertslund til gavn og glæde. Det er vigtigt, at børn og unge bliver opmærksomme på alle de spændende muligheder, der ligger og venter ude i Vestskoven,” siger Albertslunds borgmester Steen Christiansen (Soc.dem.).
Hans borgmesterkollega i Høje-Taastrup, Michael Ziegler (Kons.), er enig.
”Der er ingen tvivl om, at projektet bliver et stort løft ikke kun for Kroppedal Museum, men for alle borgere i Høje-Taastrup. De nye faciliteter vil helt sikkert få mange flere ud i Vestskoven,” siger Michael Ziegler til Sjællandske.
Fondspenge til fællesskaber for ensomme unge
Fra den københavnske vestegn bevæger vi os afslutningsvis en tur til Jylland, nærmere bestemt til Aarhus, Randers, Horsens, Silkeborg og Viborg.
I de fem byer er der lokale afdelinger af Husrum, som er et frivilligbaseret fællesskab for unge, der oplever ensomhed og/eller psykisk sårbarhed. Spar Nord Fonden har netop valgt at donere 541.000 kroner til Husrum, hvis fællesskaber årligt benyttes af flere end 400 ensomme unge.
Konkret skal pengene blandt andet bruges til at finde nye metoder til at hjælpe de unge godt videre til andre, blivende fællesskaber i civilsamfundet.
”Husrum påtager sig en vigtig opgave med at hjælpe unge ind i nye fællesskaber. Ligesom Spar Nord Fonden har de den grundlæggende opfattelse, at alle har brug for at føle sig som en del af et fællesskab – derfor støtter vi også gerne op om deres projekt,” siger fondsdirektør Bo Uggerhøj i en nyhed på fondens hjemmeside.